Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pupalka dvouletá

Oenothera biennis

 

 

Obrazek

 

Existuje 150 až 200 druhů rostoucích hlavně v Americe, méně se vyskytují ve východní Asii a Evropě. U nás se pěstuje na zahradách, zplaňuje v nížinách a podhorských oblastech. Pupalce se také daří v  lomech a na rumištích, staveništích, štěrkových náplavech břehů, podél silnic, železničních tratí a hrází. Pochází zřejmě z  Dálného východu, nebo přímo z Evropy. 

 

 Od počátku 18. století se v Evropě pěstovala jako kořenová zelenina. První rok se kořeny pupalky vykopaly a pak byly použity k přípravě salátů. Používala se také jako krmivo dobytka a později našla své uplatnění i jako léčivá rostlina. Nyní se pěstuje pupalka hlavně na semeno. V ČR je několik velkopěstitelů této rostliny.
 

ObrazekJedná se o dvouletou vysokou bylinu, lodyha dorůstá až do dvoumetrové výšky. Druhý rok od června do září kvete žlutými 2-3 cm květy tvořícími klas. Vonné květy se otevírají až kolem 18 hod. Listy jsou protáhlé, zubaté porostlé jemnými chloupky. Plody pupalky jsou až 4cm dlouhé. Obsahují až 300 semen.  

 

Sbírá se zejména semeno. Lisováním semen (za studena) se získávají esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže samo vyrobit). Ty bývají někdy souhrnně označované jako vitamín F.

 

Obsahové látky:

kyselina gama-linolenová (GLA) 9% - je výchozí látkou pro syntézu prostaglandinu E1

dihomo-gama-linolenová (DGLA)

linolová (70%) a olejová

 

Vícenasycené (polyenové) mastné kyseliny mají v organismu nezastupitelné funkce - tvoří součást fosfolipidů buněčných membrán, slouží jako výchozí látka při tvorbě prostaglandinů (eikosanoidů), tromboxanů, prostacyklinů a leukotrienú, jež ovlivňují krevní tlak, srážlivost krve a zdravou funkci kardiovaskulárního systému.

 

Doporučené dávky:

 Pohybují se kolem 1,5 - 4g denně. (1 kávová lžička= asi 2 g oleje).
 Děti od 3 let 2g denně.
 Výsledky se dostavují zhruba po šesti týdnech užívání.
 

 

ObrazekPupalkový olej může kladně působit při řadě onemocnění. Používá se při různých kožních onemocněních a to vnitřně i zevně (lupénka, atopický ekzém).
 

Využívá se při premenstruačním syndromu (PMS, předmenstruační křeče, deprese), revmatismu, při roztroušené skleróze (brzdí rozvoj onemocnění v počátečním stádiu).

 

Preventivně se osvědčil v oblasti cévních chorob (olej snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a zároveň snižuje srážlivost krve), při prevenci např. anginy pectoris, ischemii myokardu či náhlých mozkových příhod.

Pupalkový olej má imunostimulační účinky -  zvyšuje obranyschopnost organismu a odolnost vůči stresům. Příznivě ovlivňuje funkci jater.

 

Mimo výrobu léčiv se pupalkový olej používá i v kosmetickém průmyslu: Pravidelné užívání pupalkového oleje zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a pleti. Pomáhá také zmírnit zánětlivé projevy akné. Olej aplikovaný zevně přímo na ránu urychlí její hojení.

 

Dlouhodobě užívaný pupalkový olej snižuje náchylnost těla k alergickým reakcím.

 

Kontraindikace:

Nepodávat epileptikům -  podle některých sdělení mohou opakovaně podávané vysoké dávky vyvolat epileptický záchvat.

 

Pokud užíváte antikoagulancia, fenothiazin nebo je ve vaší anamnéze epilepsie, konzultujte užívání pupalkového oleje se svým lékařem!

 

Obrazek